Over jubileumjaar

De jongste musici staan 26 mei centraal tijdens Kidz Music Live!.
De jongste musici staan 26 mei 2024 centraal tijdens Kidz Music Live!

Musis Sacrum Bakel zet jubileumjaar groots in: ‘We zijn al 150 jaar springlevend’

Uit

BAKEL – Musis Sacrum is in Bakel al honderdvijftig jaar toonaangevend bij zo’n beetje elke dorpsgelegenheid. Letterlijk. Dus kan het jubileumfeest maar op één manier gevierd worden: Met het hele dorp.

Door Siel Peijs

“We willen laten zien hoe leuk het is om samen muziek te maken”, zegt Marit Tijdeman, lid van de jubileumcommissie van Musis Sacrum. “Zowel voor jong als oud. Dat is al honderdvijftig jaar de kracht van Musis Sacrum.”

De Bakelse muziekvereniging viert komend jaar het driedubbelgouden jubileumfeest. Marit is binnen de jubileumcommissie verantwoordelijk voor het eerste evenement op de kalender. “Kidz Music Live!”, vertelt ze enthousiast. “Een feestelijk promsconcert door en voor kinderen. En natuurlijk voor alle ouders en opa’s en oma’s.”

Dit jeugdige promsconcert vindt plaats op zondagmiddag 26 mei. En het wordt groots, belooft Marit: “Daar halen we alles voor uit de kast. We toveren de sporthal om tot feestelijk muziektheater, inclusief podium en lichtshow.” Voor Kidz Music Live! mogen alle kinderen van beide Bakelse basisscholen zich inschrijven, vervolgt ze, waarbij maar één beperking geldt: “We gaan niet playbacken. Het heet niet voor niets ‘Kidz Music Live!’.” 

De deelnemers worden tijdens hun optreden begeleid door 4Fun, het gezamenlijke opleidingsorkest van de Gemert-Bakelse muziekverenigingen, en de eigen slagwerkgroep BOTS. “Maar een intiem optreden met alleen gitaarbegeleiding mag ook”, vervolgt Marit, die nu al reikhalzend uitkijkt naar 26 mei: “Het wordt vast en zeker fantastisch.”

Het jubileumjaar is dan al ruimschoots ingezet, vertelt Musis Sacrumvoorzitter Peter Goossens: “In januari hebben we een besloten feestavond voor alle leden. Op 25 mei, de zaterdag voor Kidz Music Live!, houden een groots opgezette receptie. We lanceren een gloednieuwe website. Er komt een jubileumlogo. En we hebben nieuwe outfits.” Marit: “Een stuk moderner dan we hadden. Ook daarmee laten we zien dat we al honderdvijftig jaar helemaal bij de tijd zijn.”

Dat doet Musis Sacrum zeker ook op zondag 30 juni. Het dorpshart is dan het bruisende decor voor PleinXL, vertelt Lisette Vereijken namens de jubileumcommissie: “We hebben Fanfare St. Cecilia uit Milheeze en Muziekvereniging Concordia De Rips uitgenodigd om met ons mee te spelen. Er komen foodtrucks. En er is een afterparty met dj.” Ze lacht. “Ons jaarlijkse pleinconcert dus, maar dan extra large en in festivalstijl. We hopen dat er heel veel mensen spontaan op afkomen.”

De laatste noot van dat groots opgezette PleinconcertXL biedt de muzikanten even zomerrust, voordat een druk najaar wacht. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november blaast Musis Sacrum het jubileumjaar naar een muzikaal hoogtepunt. Voor het grandioze slotakkoord wordt sporthal De Beek andermaal omgetoverd, vertelt Kayl Bouwmans vrolijk: “Tot de grootste feestzaal van heel Bakel.” Telkens vijfhonderd bezoekers kunnen op die twee avonden genieten van ‘Bakel & Friends’, vervolgt hij: “Een concert à la Vrienden van Amstel Live. Maar dan met artiesten die stuk voor stuk een nauwe band met Bakel hebben.” Vanzelfsprekend worden ze begeleid door het harmonieorkest en de slagwerkgroep van Musis Sacrum. “Én de twirlgroep”, benadrukt Kayl. Het orkest wordt voor de gelegenheid uitgebreid met een combo. De uitvoerende artiesten treden solo, in duo’s en in wisselende samenstellingen op. “Afhankelijk van het nummer dat ze brengen.” Het levert een muziekprogramma op dat verrassend en veelzijdig is. Met één gemene deler, zegt Kayl: “Het mag feestelijk zijn. Maar het wordt geen hoempapah. We gaan een muziekavond neerzetten van hoog niveau.”