Musis Sacrum Bakel

Harmonieorkest

Het oudste onderdeel van Musis Sacrum uit Bakel is het harmonieorkest.
In 1874 startte een twaalftal enthousiastelingen een fanfare omdat muzikale begeleiding van liedertafel ‘Cecilia’ hard nodig was als ondersteuning. Deze liedertafel trad op bij officiële dorpsgebeurtenissen. De oprichtingsdatum is 12 mei 1874.
In het begin werden de aankomende muzikanten opgeleid door ‘iets meer ervaren muzikanten’, en door de dirigent. Met een minimale muziekopleiding mocht men al deelnemen in de fanfare. Gedurende de jaren werden de muzikanten naar een verbeterd muzikaal niveau gebracht.
Na de eerste dirigent Joannis Goossens hebben tal van dirigenten de Bakelnaren getracht om hen het bespelen van een instrument bij te brengen. Dat zij daarin geslaagd zijn spreekt uit de vele successen en het plezier dat zij tot de huidige dag beleefden.
Gezamenlijke inzet en plezier in en met muziek is nog altijd een verenigingsmotto.

In 1997 is de omvorming van fanfare naar harmonie gerealiseerd aangezien de animo voor fanfaremuziek sterk verminderde en de interesse in harmonie en de daarbij horende houtbezetting wél voor veel nieuwe ledenaanwas zorgde.
Als fanfare gestart van onder af doorgegroeid tot superieur korps dat in 1961 Nederlands Kampioen werd.
Als harmonie volgde op 27 november 1999 de eerste concoursgang in Veldhoven met als resultaat een juryadvies voor de 1e afdeling.

Het orkest bestaat uit ongeveer 60 muzikanten die elke donderdagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur repeteren. Het orkest speelt allerlei muziek, van klassiek en marsen tot lichte hedendaagse muziek. Regelmatig worden er muzikale evenementen uitgevoerd met thema’s zoals bijvoorbeeld musical, film, sprookjes, wens, carnaval, Bas De Baas, Lampkapje en De Wolf (met Jacques Vriens), Tante Drieka.
Een gezellige groep in een mix van jongere én oudere muzikanten speelt een zeer gevarieerd muziekrepertoire.
Onze concert- en straatoptredens dragen ruim bij aan het culturele in Bakel en verder.  
Dirigent is Sef Pijpers uit Boxtel, die vanaf april 2017 voor het orkest staat. Momenteel komt het korps uit in de 3e divisie.

Het orkest laat zich onder andere horen en zien bij:

  • concerten
  • concoursen
  • serenades en huldigingen
  • rondgangen
  • jaarlijks terugkerende evenementen zoals carnaval, Koningsdag, intocht KinderVakantieWeek, Bakel kermis en aankomst Sint Nicolaas e.d.

Klik hier voor ons tarievenoverzicht.

Muzikanten welkom!

Je kunt mee spelen in het harmonieorkest als je meerdere jaren muziekervaring hebt en je instrument goed beheerst. Muzikanten met en/of zonder muziekdiploma(s) zijn welkom; de dirigent bepaald de toetreding. 

Interesse?

Als je interesse hebt en graag meer informatie wilt ontvangen gebruik dan het Interesseformulier. 

Interesseformulier

Lid worden?!

Als je zeker weet dat je lid wilt worden van het orkest gebruik dan een Inschrijfformulier.

Inschrijfformulier Blazers
Inschrijfformulier Slagwerk

Sef Pijpers