Dedication MSB in ED

Tamara Verbeek (32), Dominique Joosten (20) , Rowie Verbakel (21) en Tessa Pekx (17) oefenen in Bakel voor het WK Twirl.
© DCI media

Zwoegen voor het WK Twirl;
Bakelse dames mogen in april in Eindhoven aan de bak
Door: Jeanne van Ansem 31-01-20 Bron: ED

BAKEL – Vier Bakelse dames zijn momenteel hard aan het trainen in een gymzaal in het dorp. Ze mogen als lid van het nationaal team in april de Nederlandse honneurs waarnemen op het WK in Eindhoven.

‘Genieten van elk moment.’

Bij Twirlvereniging Dedication Musis Sacrum in Bakel heerst trots. Tamara Verbeek (32), Dominique Joosten (20) , Rowie Verbakel (21) en Tessa Pekx (17) zijn geselecteerd voor deelname aan de wereldkampioenschappen Twirl.

Twirling wordt als volgt omschreven: ‘een showsport waarin gewerkt wordt met de baton (stok) tijdens gym- en dansoefeningen op ritmische muziek’. En hoewel er veel misverstanden over bestaan, heeft Twirlen niets te maken met majorettes of carnaval.

En nu ook een beetje in Bakel.We zagen vorig jaar op Facebook een bericht van de Nederlandse bond voorbij komen dat er auditiedagen werden gehouden om een nationaal team samen te stellen voor dit WK”, zegt Verbeek. De vier dansers waren meteen enthousiast en meldden zich aan voor de selectiedagen in Maarssen, waar tweehonderd kanshebbers aan mee deden. Verbakel: ,,Er werd ons dansroutine aangeleerd. Wilde je erbij horen, dan moest je zorgen dat ze je zagen, heel overdreven en voorop staan. Ik denk dat ons enthousiasme de doorslag heeft gegeven bij de jury.”

Het liefste met z’n vieren

Het duurde een dikke maand voordat de Twirl-dames iets hoorden. Joosten: ,,We kregen individueel een mailtje dat we door waren. We hebben een groepsapp maar we hoorden niets van Tessa. Het was zo spannend, want je gaat het liefste met z’n vieren.” Toen ook Tessa Pekx haar positieve mail las, was de blijdschap compleet.

In september startte het Nederlands twirlteam met trainingen op een centrale plek. Ze hebben al veel trainingsuren achter de rug en inmiddels ook een wedstrijd, het nationaal kampioenschap. Die wedstrijd was medebepalend voor de afvaardiging naar het WK.

Nog niet echt spannend

Over de dansroutine, het thema en de muziek mogen de vier niets loslaten. ,,Omdat de concurrentie op de loer ligt.” Ook de kleur van de pompon, een sierbol van stof waar ze tijdens de dans effecten mee maken, is strikt geheim. Drie keer in de week traint het viertal in Bakel voor zichzelf, één keer per maand met het nationaal team en vanaf maart elke week.
,,Ik vind het nog niet echt spannend”, zegt Verbeek die dit jaar haar 25-jarig jubileum als twirlster viert. ,,Zolang mijn lichaam dit vol kan houden, hoop ik nog een aan aantal jaren mee te kunnen doen. Het belangrijkste is dat we nu genieten van elk moment voor deze WK.”

De Peel levert voor het WK ook met Esmee van der Vliet, Eva Roggeband en Dafne van den Hurk van Twirlvereniging Imagination uit Helmond nog een bijdrage aan het nationaal team. Het WK is  van 8 tot en met 12 april in het Indoor-Sportcentrum in Eindhoven.