Home

Over ons

Harmonieorkest

Opgericht in 1874. In 1997 is de omvorming van fanfare naar harmonie gerealiseerd. Als fanfare gestart van onder af doorgegroeid tot superieur korps dat in 1961 Nederlands Kampioen werd. Als harmonie op 27 november 1999 in Veldhoven de eerste concoursgang met als resultaat een juryadvies voor de 1e afdeling. Het orkest bestaat uit ongeveer 60 muzikanten die elke donderdagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur repeteren. Het orkest speelt allerlei muziek, van klassiek en marsen tot lichte hedendaagse muziek. Regelmatig worden er muzikale evenementen uitgevoerd met thema's zoals musical, film, sprookjes, wens, Bas De Baas, Lampkapje en De Wolf (met Jacques Vriens). Dirigent is Sef Pijpers uit Boxtel, die vanaf april 2017 voor het orkest staat. Momenteel komt het korps uit in de 3e divisie.

Pieporkest

Het pieporkest is bedoeld voor de beginnende leden van onze vereniging. Na ongeveer 6 maanden les kunnen de nieuwe leerlingen, als zij aan een bepaald niveau voldoen, instromen bij het pieporkest en leren om met elkaar samen te spelen. Ook nemen zij deel aan concerten en andere optredens die passen bij hun muzikale niveau.

Slagwerkgroep

Musis Sacrum werd in 1954 uitgebreid met een drumband. Door toename van het aantal festiviteiten in de naoorlogse periode ontstond de behoefte om als vereniging met meer grandeur naar buiten te treden. Voortaan werd de fanfare voorafgegaan door- en ingeluid met tromgeroffel van de drumband. Onder invloed van de rockmuziek werd exotisch- en vaak melodisch slagwerk geïntroduceerd in de westerse muziek. De drumband werd omgevormd tot een slagwerkgroep en kreeg een eigen identiteit binnen de vereniging. De slagwerkers leven zich onder leiding van instructeur Peter Bergmans wekelijks uit op trom, bongo’s, marimba, drumstel, timp toms, claves, cymbal, beatring, djembé en een kist vol overige ”rammelaars”. Naast invulling van festiviteiten samen met het harmonieorkest en de twirlers, richt de slagwerkgroep zich in toenemende mate op concoursen en toernooien..

B.O.T.S.

Voor de jonge slagwerkers in opleiding, is BOTS (Bakelse Opleiding Tot Slagwerker) opgericht. Als de leerling-slagwerkers een half jaar tot een jaar les hebben gehad, mogen ze bij BOTS mee komen spelen. De beslissing wanneer ligt bij de instructeur. Zo wordt het samenspel geoefend en zal ervaren worden dat samen muziek maken gewoon erg leuk is! Er wordt ook aandacht besteed aan theorie en improvisatie. BOTS treedt ook zelfstandig op.

Twirl

Majorette of twirlen, hoe je het ook noemen wilt, is meer dan marcheren op straat en gooien met een stokje (baton). Binnen de vereniging richten wij ons, naast het aanleren van batontechnieken, ook op houdingsaspecten, show- en danstechnieken. Inzet en oefening gemixt met plezier brengen ieders beste kwaliteiten naar boven. Het aantal shows dat op (inter)nationale wedstrijden en concoursen werd uitgevoerd is enorm, net zoals de behaalde resultaten tijdens deze wedstrijden.

Infinity

“Infinity” is een jonge hippe dansgroep waarbij verschillende dansstijlen als streetdance, hiphop en showdans aan bod komen. In verschillende leeftijdsgroepen krijg je wekelijks dansles. Een aantal keer per jaar heb je een optreden tijdens bijvoorbeeld concerten van Musis Sacrum of evenementen in Bakel. Op dit moment heeft Infinity een aantal leeftijdsgroepen waarin we dansles aanbieden.

Opleidingen

Een nieuwe leerling blaasmuziek begint met individuele lessen of lessen in tweetallen. De leerling krijgt hiervoor een docent die opgeleid en ervaren is met het instrument dat de leerling kiest. In het begin zal er gewerkt worden aan de basis voor muziek maken. Wanneer een leerling de basis onder de knie heeft, is er de mogelijkheid om samen te leren spelen. Een nieuwe leerling slagwerk, in leeftijd rond 8 jaar, zal beginnen met individuele lessen, waarin de leerling basisbeginselen van slagwerk op de trommel wordt geleerd. Hij zal beginnen met tel- en slagoefeningen, stokhouding en ritmiek. Het lezen van noten en partijen, samen met de voor het spelen noodzakelijke theorie, zal ook in deze lessen worden meegenomen. Alle lessen worden gegeven door gediplomeerde opleiders. Na een in te vullen periode zal zij/hij, naast de individuele lessen, plaats nemen in de leerlingslagwerkgroep BOTS, om het samenspel te bevorderen. De leden van Twirl & Infinity krijgen individueel en/of in groepsverband lessen die worden gegeven door geoefende en gediplomeerde instructrices. Vanaf de leeftijd van 3 jaar is het mogelijk om bij Infinity te komen dansen, twirlen vereist een leeftijd die een aantal jaren ouder is. Hierover is overleg mogelijk.

Musis Sacrum Hal

Wij prijzen ons gelukkig met onze eigen repetitieruimte waar we ook regelmatig optredens verzorgen. Het adres van deze repetitieruimte is Beekakker 13a, 5761 EN Bakel.